למה בכל מקרה אני עומד לקבל פנסיית עוני ולמה אני חייב להצטרף עוד היום ללקוחות פנסיה פי 2? מאמר ראשון בסדרה
מאמרים רבים נכתבו בעניין הפנסיה או הקצבה ממנה נחייה בזקנתנו. בסופו של יום מכין לנו האוצר גם קרן פנסיה - ברירת מחדל....מה נכון, למה חייבים להתייחס ומה באמת עתיד הפנסיה/ קצבה שלנו ממנה נחייה בפרישה.
רכזתי כאן ניתוח פשוט להבנה על קרן הפנסיה ומה באמת עומד מאחורי המספרים. ניתוח מפורט של מרכיבי הפנסיה לחשוב וניתוח של התוצאות לגבי כל אחד מאיתנו.
בחלק השני אתייחס מה באמת הסיכוי שנקבל פנסיה ממנה נוכל לחיות ברווחה והאם יש אפשרות שאנו יכולים להשפיע על הפנסיה שנקבל בפרישה.
ממה נגזרת הפנסיה שנקבל בזקנה?
גיל כניסה
תוחלת חיים
תשואה
דמי ניהול
מה משפיע בנוסף על גובה הפנסיה בזקנה?
שיעור התחלופה
שיעור ההפחתה
תשואה דמוגרפית
גיל כניסה - די ברור כי הפנסיה נגזרת מגיל הכניסה, ככל שתקופת החיסכון וההפקדות ארוכה יותר אנו עשויים לקבל פנסיה גבוהה יותר. אין ספק כי מבוטח בן 30 ומבוטח בין 50 פנסייתם תהיה שונה בגלל אורך תקופת החיסכון.
על גורם זה אין לנו כל השפעה.
תוחלת חיים - גורם זה תלוי בנו. אנו מקבלים את הפנסיה שלנו שהיא סה"כ החיסכון שצברנו, מחולק בטבלאות תוחלת החיים. ברור כי בבל שטבלאות אלה "טובות יותר" ותוחלת החיים גבוהה יותר - הקצבה שנקבל תהיה נמוכה יותר.
למעט בביטוחי חיים עד שנת 2013 היה " מקדם מובטח" שהוא היה מקדם תוחלת החיים שנקצב למבוטח ברכישת הפוליסה. אין מקדם מובטח היום לא בקרות הפנסיה ולא בביטוח המנהלים. על גורם זה אין לנו כל שליטה או השפעה.
תשואה - בקרן הפנסיה כמו גם בביטוח המנהלים, כלל הכספים הנצברים מושקעים בשוק ההון. 98% ואולי יותר מכלל החוסכים, כלל אינם יודעים באיזה מסלול השקעה הם נמצאים. 98% ויותר מכלל החוסכים נמצאים ב"מסלול הכללי" . מסלול זה מהווה את החלק הנכבד של השקעות קרנות הביטוח והפנסיה בשוק ההון והוא מחולק (בערך , משתנה בין חב' הביטוח, פנסיה, שנות השקעה וכיוב') כ- 25% במניות ו75% באג"ח ופיקדונות. השונות שישנה לקרן הפנסיה היא השקעה של 30% באג"ח מיועדות בריבית מובטחת ו- 70% במסלול "כללי".
התוצאה היא שאין שונות רבה בין החיסכון והתשואה של חברות הביטוח וקרנות הפנסיה.
יחד עם זה ישנם עוד מספר מסלולים שאינם נפוצים מהשקעה ב- 100% מניות ועד השקעה סולידית לחלוטין של 100% אג"ח.
על גורם זה יש לנו השפעה רבה, ואנו יכולים להיות אחראיים לתשואות שלנו ולרווחים שלנו במהלך השנים.
על כך נדון בהמשך בהרחבה.
דמי ניהול - גורם זה בחישוב הפנסיה העתידית שלנו, הפך בשנתיים האחרונות להיות מוקד משמעותי לדיונים, עימותים וויכוחים רבים בין העיתונאים, אנשי הביטוח, יועצים פנסיונים לסוגיהם ואתרים שרצו לעשות כסף קל. אנו מדברים בשבריר אחוז שנא בים 0.25% - 0.4% לשנה על הצבירה מיום השינוי ועד הפרישה. בפועל במשכורות גבוהות ובחיסכון לתקופות ארוכות אנו יכולים לטייב את הפנסיה / קצבה במאות שקלים בודדים. על כך נדון בדוגמאות בהמשך.
שיעור התחלופה - אחד הגורמים המשמעותיים בחיסכון שלנו לפנסיה, וכיצד תראה הפנסיה שלנו בזקנה. לא כל אחד נכנס לחיסכון פנסיוני ויוצא מהמפעל בגיל 67. חלק גדול מהחוסכים הצעירים מצטרפים למעגל העבודה בסביבות גיל 35 בלבד (עם משכורת משמעותית), ולא למעט מהם יש הפסקות עבודה באמצע, או בגלל פיטורין, החלפת מקום עבודה לימודים לתואר שני, רילוקיישן וכד'. כל זאת גורם בפועל לקיצור משמעותי של כ- 3 שנים בממוצע בתקופת החיסכון וכמובן מקטין את הקצבה לזקנה.
שיעור ההפחתה - קיים רק בקרנות הפנסיה ולא בביטוחי המנהלים. שיעור זה נובע משיערוך עתידי של הקרן מה תהיה הפנסיה העתידית של הפנסיונר, על בסיס ההשקעה והתשואה התאורטית/ חישובית כיום. קרן הפנסיה היום נותנת מיצג של זכויות עתידיות המסתמכות על ריבית חישובית של 4.26% - כאשר ברור לכל אחד שזו לא ריבית ראלית כיום בשוק ההון. האוצר רוצה להפחית את הריבית ל- 2.5% שגם זה לא הגיוני בשוק הריביות של היום. כרגע העניין נמצא בבדיקת משרד האוצר וברור רק כי הוא מבצע הפחתה של שיעור חישוב הפנסיה.
תשואה דמוגרפית - קיים רק בקרנות הפנסיה. היות וקרן הפנסיה היא קולקטיב בו סה"כ הכסף חייב תמיד להיות בזכות ולהתחלק על כלל המבוטחים, כאשר יש סטייה של אחוז מקרי המוות והנכות בקרן הפנסיה, והתשלומים גבוהים מן המחושב - מנכים מנכסי החברים האחרים את החוסר, והפוך. בפועל בקרן כמו מבטחים שהיא קרן "כחולה" במקור, כלומר יש בה המון מבוטחים בעלי צווארון כחול ואחוז מקרי הנכות והמוות גבוהים מהרגיל, קרן זו נמצאת לעתים בגרעון דמוגרפי הפוגע מידית בחסכונות ובצבירה של החוסך לתקופה ארוכה.
בפועל - החוסך ה"זוטר" מממן את הפורש ה"ותיק"!
וכעת, למה אתה עומד בכל מקרה לקבל בפרישה "פנסיית עוני"?
ניקח בחור בן 35 אחרי לימודים, הטיול הגדול והחלת עבודה בשכר מצוין של 15,000 ש"ח.
בחר בקרן פנסיה "רגילה" - יקבל בפרישה פחות מ- 50% מהשכר המבוטח
לא עבד כ- 3 שנים במהלך השנים - יקבל עוד פחות ועשוי להגיע ל- 40% מהשכר המבוטח
הקטין את דמי הניהול ל- 0.25% מצבירה - שיפר את הפנסיה והגיע ל- 45% משכרו
התוצאה הסופית היא - פנסיית בסביבות 50% מהשכר של החוסך! "פנסיית עוני"!!
האם יש דרך לצאת מ"פנסיית עוני" ולהגיע לחיים טובים ורווחה כלכלית בפרישה?
בהחלט כן. אל זאת נקרא בחלק ב' של מאמר זה.
השארו איתנו...