סוכן ביטוח או יועץ פנסיוני או מתכנן הפרישה היישומי?
בימים אלה, יש בלבול רב בין אנשים שונים בתחום הפנסיוני שנוטלים לעצמם שמות ותפקידים באצטלה של משיח ומציל לאומי, האדם הפשוט ואפילו המתוחכם ביותר מתבלבל בין השמות והתפקידים השונים שנוטלים אנשים לעצמם, על מנת לשווק את תוצרתם ולפעמים גם לעשות קופה לא קטנה על חוסר הידע וחוסר ההבנה של החוסך בשוק הפנסיוני - פיננסי.
אני אנסה לעשות סדר בנושא ונבהיר עבורכם מעט את המושגים:
סוכן הביטוח - הוא זה שמשווק לכם תכניות פנסיוניות שונות. תפקידו לתת הגנה למשפחה בעת קטסטרופה כמו מקרה פטירה ונכות.
כל מה שלא יאמרו עליו, הוא האחד והיחיד שמשכנע אתכם לתת הגנה למשפחה במקרים אלה, ועל כך מגיעה לו רק תודה .
לשום יועץ פנסיוני (דוגמת אבי אייכלר למשל , שמאמרו מצורף כאן http://www.calcalist.co.il/money/articles/0,7340,L-3676570,00.html ) אין זכות להלין על סוכן הביטוח, אין לו את הניסיון והרצון להסתובב בלילות ובימים לשכנע את הלקוח לקנות כיסוי לקטסטרופות ואין יועץ אחד ששילם סכום ביטוח במקרה מוות, נכות, סיעוד, או מחלה קשה.
אז אם כל הכבוד ליועצים המבזים את מקצוע הסוכן, עליהם מיד לבקש מהם סליחה מידית.
יועץ פנסיוני - קראתי מאמרים רבים של יועצים שונים, וראיתי מסמכים שונים של יועצים שונים. חלק גדול מהיועצים (מבלי לפגוע בטובים בהם) הם שרלטנים, המעלים על נס רק את ההפחתה בדמי הניהול, את עלויות הגבוהות של ביטוח המנהלים.
רובם משתמשים בטעון העלוב שהם לא מקבלים עמלה, אלא גובים כסף מהלקוח (התמים), בפועל אותו סוג של אתנן מגורמים שונים. בקרן פנסיה, יכול ל"הרוויח" סוכן "ששדד" את הלקוח על שכר של 10,000 ש"ח (במקרה הטוב) לקבל עמלה של 35 ש"ח לחודש ולתת שרות משך שנים, לרוץ ללקוח למלא טפסים, לבצע מסמכי עזיבה, טופסי תביעות וכד' הכל עבור 35 ש"ח לחודש.
זאת לעומת היועץ שגובה על עבודתו (המסתכמת בערמת דפים) אלפי שקלים ! תנו כבוד ליועץ. בפגיעה בסוכן ובהעלבתו על זכותו להרוויח בכבוד ובניסיון לסחוט את עמלתו - הוא מנפח את כיסיו, ועוד כותב מאמרים מפונפנים בכלכליסט בגלובס ובשאר העיתונים.
בפועל, רוב הייעוצים שקראתי, דלים בתכנון נכון, שימוש בחשבונאות נכונה, טיעונים משמעותיים ורובם ככולם משתמשים בטיעון: "הפחת את דמי הניהול - ותרוויח אלפי שקלים של פנסיה..."
מתכנן פרישה יישומי - מקצוע מתפתח בשנים האחרונות. על כל אדם בגילאי 55+ לפנות למתכנן פרישה. רוב האוכלוסייה בישראל עם סבך התכניות הפנסיוניות, מעבר מקומות עבודה, שינויים בשכר ובצבירות, תקנות מס הכנסה, שינויים של האוצר בתכנון ובהטבות המס לפרישה, מציבים אתגר בלתי אפשרי לאדם שכבר חסך מעל 400,000 ש"ח בתכניות ביטוח/ פנסיה. יש לו עוד עשרות אלפי שקלים בקרנות השתלמות, גמל, צבירות נוספות בבנק או בתיקים מנוהלים - מה תהיה קצבתו בפרישה .
כאשר אני מגיע ללקוח כזה ושואל שאלה ראשונה - כמה פנסיה יש לך לפרישה ? התשובה : לא יודע!
שאלה שנייה - איך ומתי אתה מתכנן פרישה ? תשובה: לא יודע!
יש כיום בישראל מעל 200 מתכנני פרישה. איני יכול לומר טובים הם או לאו. אך מתכנן פרישה שאינו יכול לתכנן תזרים כספי לפרישה במונחי נטו, לאחר מיצוי הטבות מס, ולצרף את כל המסמכים הרלוונטיים כולל טפסים מוכנים לפקיד שומה - אל תקנו את השרותים שלו.
עלות מתכנן פרישה נעה בין 3000ש"ח - 17,000 ש"ח תלוי בהיקף התכנון , הליווי לאורך כמה שנים, הגשת מסמכים לפקיד שומה וכיוב'.
גם כאן יש הרבה :מומחים", והיזהרו ! רצוי לגשת לפגישת הכרות ואפילו לבזבז כסף על פגישה זו, על מנת שיהיה לכם בסיס להשוואה.
מתכנן פרישה יישומי יכול לחסוך עשרות על מאות אלפי שקלים בפרישה (כמובן תלוי בהיקף הנכסים שצריך להסדיר).
אני כאן לשרותכם, הן כמתכנן פרישה יישומי והן למתן עצה.